Yaz Tatilinde Neler Yapılır: Tekne Turu

Yazın gelmesi ile tatil sezonu açıldı ve sahil şeridinde yer alan şehirlere doğru yoğun bir göç başladı. Yaz boyu da pek çok kumsalda denize girebilmek için ya sabahın ilk saatlerinde yola düşmek ya da günün son saatlerini yakalamak gerekiyor. Peki, sakin ve temiz koylarda denize girmenin bir yolu yok mu? Elbette var. Tekne turu yapmaya ne dersiniz?

İsterseniz koyları keşfetmek için tura katılın isterseniz de balık tutmak ya da yüzmek için. Tekne turları, daha sakin bir tatil arayan ya da farklı yerleri keşfetmek için sınırlı süresi bulunan tatilciler için mükemmel bir fırsat. Üstelik özel yatlardan kapsamlı tekne turlarına kadar geniş bir yelpazede sunulan alternatifler arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Haydi laf uzamasın ve tekne turu hakkında merak edilen tüm detayları açıklamaya geçelim. 

Tekne Turu Nasıl Yapılır?

İlk olarak nasıl tekne turu yapabileceğinize dair detayları açıklayalım. Her aktivitede olduğu gibi tekne turları için de bir planlama ve rezervasyon süreci gerekiyor. Tura çıkmak istediğiniz tarihi belirledikten sonra ilgili tur şirketleri ile iletişime geçebilirsiniz. Tur şirketi ile yapacağınız görüşmede tur güzergahını öğrenmeniz de faydalı olacaktır. Sonrasında hazırlıklara başlayabilirsiniz. Çantanıza güneş gözlüğü, güneş kremi, şapka, yedek kıyafet ve atıştırmalık gibi malzemeleri eklemeyi unutmayın. 

Plaj çantasında neler olmalı merak ediyorsanız sizin için harika bir rehber yazımız var: Plaj Çantasında Olması Gerekenler

Tüm bunların yanında dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var. Güvenli bir tur için teknenin güvenlik talimatlarını mutlaka dinlemeli ve alınan önlemleri ihlal edecek davranışlardan kaçınmalısınız. Tur yetkililerinden güvenlik önlemlerine dair bilgi alın, gerektiğinde de can yeleği gibi güvenlik ekipmanlarını kullanmayı ihmal etmeyin.

Sonrasında sıra tekne turunun keyfini çıkarmada! Denizin ve manzaranın tadını çıkarırken bol bol fotoğraf da çekebilirsiniz. Böylece sevdiklerinizle ya da yalnız fark etmez, çıktığınız güzel tatile dair anılar biriktirebilirsiniz.

Tekne Kiralama Türleri

Tekne turuna çıkmaya karar verdiyseniz tekne kiralama türlerini de öğrenmek isteyebilirsiniz. Her biri kendine has özelliklere ve dolayısıyla avantajlara sahip kiralama seçenekleri içinden size uygun olanı bulabilirsiniz. İşte en sık tercih edilen tekne kiralama yöntemleri:

  • Yelkenliler: Daha çok küçük grupların tercih ettiği bir seçenek olmakla birlikte açık denizin güzelliğini keşfetmek için harika bir yol sunar. 
  • Guletler: Tekne turu dediğinizde aklınıza gelecek ilk tekne tipidir. Sahil keşfinde oldukça işlevsel bir tercih olabilir. Daha çok küçük grupları memnun edecektir. 
  • Motor yatlar: Konforlu bir seyahat arayan tatilciler motor yat seçeneklerini cazip bulabilirler. Nispeten daha uzun yolculuklar için de avantajlı olacaktır. Özellikle günübirlik değil de birkaç gününü mavi sularda geçirmek isteyenler tercih edebilir. 
  • Katamaranlar: Bir yaşam alanı sunmaları büyük gruplar ya da aileler için uygun bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Aynı şekilde motor yatlar gibi uzun süreli seyahatler için avantajlıdır. 

Genel olarak tekne türünü kiralamadan önce beklentilerinize ve kaç kişi olduğunuza dikkat etmeniz önemlidir. 

Yat ve Tekne Arasındaki Farklar Nedir?

Ülkemizde yaygın bir kullanım alanları olsa da yat ve tekne terimleri sıklıkla birbiri ile karıştırılıyor. Sonuç itibariyle ikisi de su üzerinde kullanılan araçlar ancak aralarında önemli farklılıklar var. Her şeyden önce yatlar, teknelere oranla daha büyük, lüks ve mimari anlamda karmaşıktır. Tekneler ise küçük, işlevsel ve basit araçlardır. Tekneler daha çok balıkçılık, spor ya da taşımacılık gibi alanlarda kullanım alanı bulur. Oysa yatlar, eğlence aktiviteleri için ya da özel kullanım için tasarlanır. Diğer yandan tekneler kısa zamanlı yolculuklar için idealken yatlarda aylarca seyahat edebilirsiniz. 

Sonuç itibariyle yat ve tekne arasındaki en belirgin farkları ebatları, sağladıkları konfor ve kullanım amaçları olarak özetleyebiliriz.  

Tekne Turu Ne Kadar Sürer?

Tekne turu süreleri hakkında net bir bilgi vermek doğru olmayacaktır. Her tur şirketi rotaya, konuma, hava durumuna ya da müşteri talebine göre süreyi uzatabilir, kısaltabilir. Bunun yanında farklı şehirlerde farklı sürelerde düzenlenen tur seçenekleri de olabilir. Ancak standart bir tekne turu, hemen hemen tüm tatil bölgelerinde 8-9 saat civarı sürmektedir. Genellikle saat 8’de yola çıkılır ve 5’te kıyıya geri dönülür. 

Tekne Turuna Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler

Tekne turuna giderken yanınıza almanız gereken bazı önemli eşyalar olabilir. Yanınızda bulundurmanız halinde rahat bir tur tamamlayabilirsiniz. Bu eşyaları kendi ihtiyaçlarınıza göre belirleyebileceğiniz gibi tura çıkacağınız rotanın şartlarına göre de düzenlemeler yapabilirsiniz. Ancak genel olarak bir tekne turu kapsamında ihtiyaç duyulabilecek malzemeler şunlardır:

  • Güneş kremi
  • Güneş gözlüğü
  • Şapka 
  • Rahat giysiler ve yedek kıyafet
  • Su ve atıştırmalıklar: 
  • Fotoğraf makinesi veya telefon
  • İlaç (deniz tutmasına karşı)
  • Para ve kimlik
  • Suya dayanıklı çanta

Tekne turu öncesinde hava durumu ve tur şartlarına göre ekstra eşyaları da düşünebilirsiniz. Örneğin, serin havalarda hafif bir ceket veya yağmurluk almak iyi bir fikir olabilir.

Antalya’da Nerede Tekne Turu Yapılır?

Antalya, Türkiye’nin popüler tatil bölgelerinden biridir hiç şüphesiz. Dolayısıyla tekne turu dendiğinde de akla ilk olarak Akdeniz koylarının gelmesi muhtemel. Hem şehir merkezinde hem de çevre şehirlerde birçok tekne turu seçeneği bulabilirsiniz. İşte en çok tercih edilen Antalya tekne turu rotaları:

  • Kemer-Kekova Tekne Turu
  • Antalya Limanı Turu
  • Olympos ve Phaselis Tekne Turları
  • Manavgat Nehri Tekne Turu
  • Adrasan ve Çıralı Tekne Turları

Bu turlar genellikle turizm sezonunda, yani genellikle nisan-ekim ayları arasında yapılmaktadır. Antalya’da tekne turu yapmak istiyorsanız bölgedeki tur şirketlerinden veya otellerden bilgi alarak uygun turu seçebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz. Her tur farklı aktiviteler ve rotalar sunabilir, bu yüzden tercihlerinize ve ilgi alanlarınıza göre bir seçim yapmanız faydalı olacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 / 

Sign in

Send Message

My favorites

İletişime Geç
Merhaba
Size yardım edebilir miyiz?