Antalya’nın En Güzel Antik Kentleri

Attalos Yurdu olarak bilinen Antalya, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve sayısız hikâyeye tanık olmuş.  Hal böyleyken tarihin görkemini ve gerçekliğini yakından görebileceğimiz bir kültürel miras barındırıyor. Bu kültürel miraslar içinde de en dikkat çekici olanları şüphesiz antik şehirler. İşte biz de bu yazımızda Antalya’nın en güzel antik kentleri arasından bir seçki yaptık. Hazırsanız bölgedeki en etkileyici antik kalıntılar içinde mistik bir yolculuğa çıkalım.

Perge

Perge, tarih boyunca Pamfilya Bölgesi’nin başkenti olma özelliğini taşımış. Aynı zamanda etkileyici kalıntılarıyla ziyaretçilerini büyüleyen bir antik kenttir. Antalya’nın doğusunda, Aksu ilçesinde yer alan bu tarihi kent, Helenistik dönemin en önemli şehirlerinden biri. 1946’dan beri devam eden kazı çalışmaları sonucunda, kentin etkileyici mimarisinin yanı sıra pek çok mermer heykel de gün yüzüne çıkarılmış.

Ziyaret etmek isteyenler için antik kente ulaşım hayli kolaydır. Antalya Havalimanı ya da şehirlerarası otobüs terminalinden kalkan Aksu minibüsleri veya taksilerle gidebilirsiniz. Antalya’nın en güzel antik kentleri arasında tereddütsüz sayacağımız Perge, mimari zenginliği ve tarihi derinliği ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Aspendos

Aspendos Antik Kenti ise Antalya’nın simgelerinden biri. Öyle ki antik çağın en iyi korunmuş tiyatrosuna sahip olması güzelliğine güzellik katıyor. Antalya’nın Serik ilçesinde yer alan Aspendos’taki tiyatro, Roma döneminden günümüze ulaşan en eski yapılardan da biridir. 

Tarihin derinliklerine inmeyi sevenler için Aspendos, beklentileri tam olarak karşılayacak bir kültürel miras. Kenti ziyaret etmek için Antalya şehir merkezinden Serik ilçesine giden otobüslere binebilirsiniz. Antalya’nın en güzel antik kentleri keşfinizde listeye mutlaka Aspendos’u da eklemelisiniz. 

Myra

Antalya’nın en güzel antik kentleri içinde Myra, tarihi zenginlikleriyle dikkat çeken bir şehir. Demre ilçesinin kuzeyinde bulunan bu kent, kaya mezarları ile ünlüdür. Aynı zamanda Aziz Nikolas’ın piskoposluk yaptığı yer olarak da tanınır. Özellikle uzaklardan bakıldığında büyük ev şeklinde görünen kaya mezarları, bu antik kentin en dikkat çekici yapılarındandır. Diğer bir cazibe noktası ise “Renkli Mezar” olacaktır.

2009 yılından beri devam eden kazı çalışmaları, Myra’da pek çok tarihi eseri gün yüzüne çıkarmış. Bunlar arasında antik tiyatro, akropol, hamamlar ve bazilika gibi pek çok yapı sayabiliriz. Bu tarihi zenginlikleri keşfederken Likya Birliği’nin önemli bir parçası olan kentte zamanın nasıl geçtiğini unutacaksınız. 

Patara

Likya Birliği’nin başkenti Patara, MÖ 8. yüzyıla kadar uzanan geçmişiyle, ticari açıdan önemli bir kentmiş. Zamanla kumlar altında kalarak eski zenginliğini yitirmiş. Ancak yine de 10 bin kişilik tiyatro, hamamlar ve dünyanın ilk meclis binası hâlâ ayakta kalmayı başarmış.

Tüm bunların yanında antik kent, Türkiye’nin en uzun plajı olarak bilinen Patara Plajı’na da ev sahipliği yapar. Kalkan beldesine yakın konumda bulunması ise ziyaretçilerin buraya kolaylıkla ulaşabilmesini sağlamaktadır. Antalya’nın en güzel antik kentleri arasında hiç kuşkuya düşmeden yer vereceğimiz Patara, meraklı kâşiflerini bekliyor. 

Termessos

Sıra geldi Termessos Antik Kenti’ne. Güllük Dağı’nın zirvesinde yer alan ve Anadolu’nun en iyi korunan antik kentlerinden biri olan Termessos, Solymler tarafından kurulmuş. Bu antik şehir, kayaların arasında saklanan tapınakları ve yapıları ile diğer tarihi kentlerden ayrılıyor. 

Antik kente ulaşmak için ise Antalya-Korkuteli karayolunu takip etmeli ve milli park tabelasından içeri dönmelisiniz.

Olympos

Olympos’tan söz etmeyeceğimizi düşünmediniz herhalde? Helenistik dönemin en güzel miraslarından olan bu şehir, Antalya’nın da en çok ilgi gören antik kentlerinden. Akçay’ın ortasından geçtiği Olympos Antik Kenti, köprüler yardımıyla birbirine bağlanıyor. Şehir kalıntıları ise geçmişte iskele görevi gören, doğudan batıya akan bu nehrin yakalarında yer alıyor.

Tüm bunların dışında Olympos’u diğerlerinden ayıran birkaç özelliği daha var.  Örneğin bugüne kadar ulaşan antik kentlere kıyasla çok daha farklı yapısal özelliklere sahip. Aynı zamanda oldukça yüksek bir konumda yer alıyor. Diğer yandan yılın belirli dönemlerinde caretta carettaların da yumurtalarını bırakmak için uğradığı bir plaja sahip.

Phaselis 

Antalya’nın en güzel antik kentleri listemizde son sırada ise Phaselis Antik Kenti var. Antalya’ya yaklaşık 1 saat uzaklıkta olan bu kent, Akdeniz’e uzanan küçük bir yarımada üzerinde konumlanmış. MÖ 7. yüzyılda Rodosluların kurduğu şehir, döneminin en önemli ve işlek liman kentlerinden biriymiş. Öyle ki kuzey, merkez ve güney olmak üzere 3 adet liman yer alıyor.  

Antalya, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerini unutulmaz bir tarih yolculuğuna davet ediyor. Antalya’nın en güzel antik kentleri arasında yapacağınız bu yolculuk, geçmişin izlerini sürmek ve bir kültürü daha yakından tanımak için mükemmel bir fırsattır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 / 

Sign in

Send Message

My favorites

İletişime Geç
Merhaba
Size yardım edebilir miyiz?