Gece Ziyaret Edebileceğiniz Antik Kentler

Medeniyetlerin izlerini taşıyan Anadolu’nun kalbinde, tarih tutkunları için gece ziyaret edebileceğiniz antik kentler sizi yeni bir deneyime hazırlıyor. Nasıl mı? Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı projeyle Efes, Hierapolis, Aspendos, Patara ve Side gibi Türkiye’nin en önemli antik kentlerini artık gece de gezeceksiniz. 

Gecenin serinliğinde, yıldızların altında yürüyerek bu büyüleyici şehirlerin mistik atmosferini keşfetmek, tarihseverler için eşsiz anılar yaratacak gibi duruyor. Hal böyleyken ışıklandırılmış antik yapılar arasında dolaşırken binlerce yıl öncesine bir yolculuk yapmak mümkün. Gece ziyaret edebileceğiniz antik kentler, yazın kavurucu sıcaklarından kaçmak isteyenler için harika bir fırsat yaratacak. Öyleyse sözü uzatmadan detaylara bir an önce geçelim.

Efes Ören Yeri

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeni projesi kapsamında antik şehirlerin geniş yüzölçümleri dikkatlice ele alındı. Bunun sonucunda, tüm alanların ışıklandırılması mümkün olmadığından, belirli bir ziyaret rotası oluşturuldu. Bu rotada, ilgi çeken önemli yapıların ışıklandırılmasına öncelik verildi. Geceleri de kapılarını misafirlerine açan ilk adres ise Efes Antik Kenti oldu. 

İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes, Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan bir yerleşim geçmişine sahip. Antik Çağ’ın ticari ve politik merkezlerinden biri olmasının yanında dünyanın yedi harikasından biri sayılan Artemis Tapınağı’nın kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda bu tapınak, Anadolu’nun eski ana tanrıça (Kybele) geleneğine dayanıyor. Dolayısıyla Efes’in cazibe noktalarından biri olarak öne çıkıyor. 

Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyan Efes, farklı medeniyetlerin zenginliklerini gözler önüne seriyor. Anadolu’nun eşsiz tarihsel ve kültürel mirasını sergileyen bu antik kentin giriş detayları ise şöyle:

  • Giriş Ücreti: € 40 (MüzeKart ile ücretsiz)
  • Yamaç Evleri: € 15 (MüzeKart geçerli değil, sadece 200 TL indirim hakkı var)
  • Saatler: 08.30-00.00 (Ekim ayına kadar gece 00.00’a kadar açık)

Hierapolis Ören Yeri

Hierapolis Ören Yeri, beyaz travertenler ile geç Helenistik ve erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntılar barındırıyor. Tahmin edeceğiniz gibi de son derece görkemli bir arkeolojik merkezi. Denizli’ye sadece 2 kilometre uzaklıkta bulunan Hierapolis, antik çağlardan günümüze kadar uzanan tarihi merkezlerden biridir. Bu antik kent, aynı zamanda çok çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılan şifalı suyu ile ünlüdür. 

Hristiyanlık açısından da büyük bir öneme sahip olan Hierapolis, 80’li yıllarda Hz. İsa’nın havarilerinden Aziz Philip’in paganlar tarafından öldürülmesinin ardından inanç merkezi olarak kabul edilmiştir. Gece Müzeciliği kapsamında değerlendirilmesi ile de güzel gelişmeler oldu. Yeni düzenlemelerle Hierapolis’in travertenleri ve yürüyüş yolları LED aydınlatma ile dikkat çekici bir görünüme kavuşmuş. Bu yeni formu ile antik kent, ziyaretçilere gece saatlerinde de büyüleyici bir atmosferde tarihi keşif fırsatı yaratıyor. Ziyaret detaylarını merak ediyorsanız: 

  • Giriş Ücreti: € 30 (MüzeKart ile ücretsiz)
  • Kleopatra Havuzu: 200 TL (MüzeKart ile 80 TL)
  • Saatler: 08.00-20.00 (Ekim ayına kadar gece 00.00’a kadar açık)

Side Antik Kenti

Gece ziyaret edebileceğiniz antik kentler içinde sıradaki durağımız Side’de. Antik dönemde Pamfilya’nın en önemli liman kenti olan Side, ticaret ve liman kenti olarak tanınıyor. Aynı zamanda bir yarımadada yer alan şehir, anıtsal bir cadde üzerinden ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa davet ediyor. 

Helen ve Roma mimarisinin izlerini taşıyan Side Antik Kenti, tiyatro sahnesi ve Dionysos frizi gibi cazibe noktalarına sahip. Çünkü tarih boyunca Persler, Lidyalılar, Romalılar ve Büyük İskender’in hakimiyetine girmiş. Dolayısıyla tarihi ve kültürel açıdan son derece zengin. Bu harika şehir, şimdi göz alıcı güzelliklerini gece de sergiliyor. Şehrin anıtsal giriş kapısı, B caddesi ve gymnasium gibi yapılar, etkileyici bir aydınlatma ile gece ziyaretlerinde büyüleyici bir atmosfer yaratıyor. Müze giriş detayları ise şu şekilde:

  • Giriş Ücreti: € 17 (MüzeKart ile ücretsiz)
  • Saatler: 08.00-19.30 (Ekim ayına kadar gece 00.00’a kadar açık)

Patara Antik Kent

Likya’nın önemli şehirlerinden biri olan Patara Antik Kenti de gece ziyarete açılan ören yerlerinden biri. Antik dönemde bir liman kenti ve ticaret merkezi olarak büyük bir öneme sahip bu kent, Romalılar döneminde de önemini korumuş. Hatta Bizans döneminde de etkisini sürdürmüştür. Apollon’un kehanet merkezi olan bu büyüleyici kent, Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın doğduğu yer olarak da ünlüdür. 

Patara’daki anıtsal yapılar, bu seneki düzenlemeler sonucunda ışıklandırıldı. Bunun sonucunda antik kent, gerçekten etkileyici bir atmosfere kavuştu. Ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken yapılar arasında ise tiyatrosunu, Roma zafer takı ve Likya lahitlerini saymak mümkün. Antik kentin ziyaret detayları da şöyle:

  • Giriş Ücreti: € 15 (MüzeKart ile ücretsiz)
  • Saatler: 08.00-17.30 (Ekim ayına kadar gece 00.00’a kadar açık)

Aspendos Ören Yeri

Aspendos, Antalya‘nın Serik ilçesine bağlı Belkıs köyünde yer alan ve daha çok tiyatrosu ile nam salmış bir ören yeri. Roma döneminin en iyi korunmuş tiyatrolarından birine ev sahipliği yapan şehir, Truva Savaşı sonrasında Mopsos liderliğindeki Argive kolonistleri tarafından kurulmuş. Tiyatrosu ise İmparator Marcus Aurelius döneminde mimar Zenon tarafından inşa edilmiş. Şimdi de bu benzersiz tarihi yapı, gece de kapılarını ziyaretçilerine açıyor.  Giriş detayları ise şu şekilde:

  • Giriş Ücreti: € 15 (MüzeKart ile ücretsiz) 
  • Saatler: 08.00-19.00 (Ekim ayına kadar gece 00.00’a kadar açık)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 / 

Giriş Yap

Mesaj Gönder

My favorites

İletişime Geç
Merhaba
Size yardım edebilir miyiz?