Çocuklarla Tatil Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuklarınız yoksa tatil anlayışınız çocuklu ailelere nazaran çok farklıdır. Sizin için tatil dinlenebileceğiniz, yılın tüm stresini atabileceğiniz muhteşem bir kaçamaktır. Ama çocukları ile birlikte tatile çıkan ebeveynler için ise yeni bir stres maratonuna giriş yapılacaktır. Yine de her zaman böyle olmak zorunda değil. Planlı bir hazırlık süreci ile çocuklu tatilleri de keyifli ve güvenli hale getirebilirsiniz. Nasıl mı? İşte çocuklarla tatil yaparken dikkat edilmesi gerekenler…

Tatil Fikrine Hazırlık

İlk adım olarak çocuklarınızı tatil fikrine hazırlamaya ve alıştırmaya başlayın. Onun da eğleneceği, iyi vakit geçireceği bir yer seçin ve orada neler yapacağınızı, detaylara girmeden anlatın. Hayal edebilmesi için gideceğiniz şehre ait fotoğraflar gösterebilir, kalacağınız otelin aktivitelerini anlatabilir ya da ilgisini çekebilecek oyun parkı, havuz gibi mekânlardan söz edebilirsiniz.

Yoğun ve Değişken Tatil Planlarından Uzak Durun

Her gününüzü dolu dolu değerlendirmeye çalışın ama her gün farklı bir yere gideceğiniz planlar yapmayın. Çocuklar, rutinlerinin bozulmasından hoşlanmazlar ve tatil, başlı başına büyük bir değişiklik. Sık mekân değiştirmeden, kaldığınız yere yakın destinasyonlardan oluşan bir gezilecek yerler listesi yapabilirsiniz. Aynı zamanda aktivitelerin çocuklarınızı çok yormayacak olmasına da özen gösterin. 

Önce Güvenlik

Tatil yerlerinde çocuklarınızın güvenliği her zaman öncelikli olmalıdır. Konaklama yerinizde priz kapakları, çocuk güvenlik kapıları gibi önlemler alınması, çocukların potansiyel tehlikeli bölgelere erişimini sınırlamak için hayati önem taşır. Aynı şekilde su alanlarına yakın yerlerde, örneğin deniz, havuz veya göl gibi yerlerde çocukların güvenliği için özel önlemler alınmalıdır. Çocuklar için uygun yüzme ekipmanları sağlamak ve onları suya girmeden önce sürekli gözetim altında tutmak şarttır.

Yemekler de çocuk sağlığı için kritik bir konudur. Hijyen standartlarına uygun yerlerde yemek yemeye özen gösterin ve çocuklarınızın alerjik durumları varsa bu bilgileri restoran veya otel personeli ile paylaşın.

Tatilde olası acil durumlar için hazırlıklı olmak önemlidir. Konaklama yerinizde acil çıkış noktalarını ve yangın söndürme ekipmanlarını bilinçli bir şekilde gözden geçirin. Ayrıca çocukların sağlık belgelerini ve acil durum iletişim numaralarını yanınızda mutlaka bulundurun.

Çocuklarla tatilde kaybolma riskini en aza indirmek için iletişim çok önemlidir. Küçük çocuklar için bileklikler veya kıyafetlerine iletişim bilgilerinizi yazabilirsiniz. Buluşma noktalarını ve çocuklarınızla iletişimde kalabileceğiniz yöntemleri önceden belirlemekte de fayda var.

Kıyafet Seçimine Dikkat 

Çocukla veya bebekle tatil yaparken yanınıza almanız gereken giysileri düzenli bir liste haline getirmek, tatiliniz sırasında herhangi bir eksiği önlemenize yardımcı olabilir. Tatil süresi ve çocuğunuzun tercihlerine bağlı olarak ne kadarlık bir giysi stoğu alacağınızı belirleyebilirsiniz. Bazı çocuklar tatilde farklı kıyafetleri giymeyi severken bazıları tek bir kıyafetle tatilin keyfini çıkarabilir!

Çocuğunuzun plajda kum oynarken veya denize girdiğinde giyebileceği kıyafetleri seçerken güneşten maksimum koruma sağlamak için uzun kollu giysilere dikkat etmelisiniz. Bunun yanında giysilerin giydirilmesinin kolay olması da önemli bir faktör olabilir. Bebeğinizin cildini UV ışınlarından korumak kadar, başını korumak için de şapka kullanımı önemlidir. Şapkanın çocuğunuzun başını ve ensesini koruyacak şekilde uygun olduğundan emin olun.

Sağlık ve Hijyen Ürünlerinde Eksik Olmasın

Plajda, havuz kenarında güzel zaman geçirmeleri için doğru kıyafetleri seçtiniz ama dikkat etmeniz gerekenler henüz bitmedi. Sağlıklarını tehdit edebilecek olumsuz durumlara karşı önlem almak da gerekecektir. Bu yüzden çocukla ya da bebekle tatile gitmeden önce bazı sağlık ve hijyen ürünlerini de aldığınızdan emin olmalısınız. Hangi ürünleri mi?

  • Non-alerjenik, 50 SPF gibi yüksek faktörlü güneş kremleri (Suya dirençli, kokusuz ürün seçenekleri olursa daha iyi) 
  • Sinek kovucu solüsyonlar
  • Ateş ölçer
  • İlk yardım çantası
  • Çocuğunuzun kullandığı ilaçlar ya da ihtiyaç duyabileceği ilaçlar
  • Diş fırçası ve diş macunu
  • Islak mendil
  • Mendil
  • Antiseptik solüsyon

Çocuklarınız çok küçükse, yani tuvalet eğitimleri henüz tamamlanmadıysa mayo çocuk bezi ve normal çocuk bezi de eklemeyi unutmayın.

Beslenmeye Özen Gösterin Ama Aşırıya Kaçmayın 

Elbette, çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini istersiniz ve bunun için her türlü imkânı sağlamaya çalışırsınız. Ama çocuklarla tatil düşünüldüğünde bu o kadar da kolay olmayabilir. Bu yüzden tatildeyken günlük beslenme düzenine tam olarak uymak yerine esnek olmayı deneyin. Arada bir, normalde tercih etmeyeceğiniz şeyleri yemesine izin vermek sorun yaratmaz. Bu kısa süreli değişiklik çocuğunuzun sağlığına büyük zarar vermeyecek, aksine tatil boyunca herkesin daha rahat olmasını sağlayacaktır. Çocuklar genellikle farklı ortamlara hızla adapte olurlar ve eski beslenme düzenlerine geri dönmekte zorlanmazlar.

Eğlenmeyi Unutmayın

Son olarak tatilin amacına hizmet etmesini engellemeyin ve eğlenin. Evet, ebeveynler için keyifli olan her tatil aktivitesi çocuklar için uygun olmayabilir. Ama kendi isteklerinizden tamamen vazgeçmek zorunda değilsiniz. Su parkı ziyareti gibi hem sizin keyif alabileceğiniz hem de çocuklarınızın eğleneceği aktiviteler planlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun tüm zamanını tablet karşısında geçirmesini istemiyorsunuz, biliyoruz ama tatilde de biraz sınırların dışına çıkılabilir. Müzik ve video uygulamaları çocuğunuzu oyalayabilir, böylece seyahat sırasında daha rahat edebilirsiniz. Yine de ekran süresinin uzamasına izin vermeyin. 

Sonuç itibariyle çocuklarla tatil yapmak, sandığınızdan eğlenceli ve rahat olabilir. Ancak güvenlik ve konforun öncelikli olduğunu unutmayın. Planlı ve hazırlıklı olmak, tatilin keyifli geçmesini ve çocuklarınızın güzel anılar biriktirmesini sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 / 

Giriş Yap

Mesaj Gönder

My favorites

İletişime Geç
Merhaba
Size yardım edebilir miyiz?