Antalya, Türkiye’nin kültür ve sanat açısından zengin bölgelerinden biri ve her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Anlayacağınız kapsamlı bir Antalya rehberi, sadece deniz ve güneş tatili yapmak isteyenlere hitap etmez. Aynı zamanda kültürel ve sanatsal deneyimler arayan ziyaretçiler için de çok şey sunar. Çünkü antik kentleri, müzeleri ve tarihi yapılarıyla Antalya, tarih ve sanat meraklılarının vazgeçilmez duraklarından biri.
Özellikle bahar ve yaz aylarında düzenlenen festivaller ve etkinliklerle şehri keşfetmek isterseniz mutlaka programınızı önceden hazırlamalısınız. Bugün sizler için hazırladığımız liste ise sanatla dolu bir tatil deneyimi yaşamak için harika bir rehber olacak. Hazırsanız hem tarihe hem de sanata ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken Antalya destinasyonlarını keşfe çıkalım.
Kaleiçi
Antalya’nın tarihi merkezlerinden biri olan Kaleiçi, şehrin kültürel ve turistik açıdan gözde yerlerinden biridir. Kültür sanat etkinliklerini yer aldığı bir rehberde mutlaka olması gereken bu bölge, Osmanlı dönemine ait ahşap ve taş konaklarla bezelidir. Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve huzur veren ortamı ile Kaleiçi, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanlarıyla da zengin bir alana sahip. Bölgedeki tarihi mekânları keşfetmek isterseniz Yivli Minare ve Hadrian Kapısı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Sadece bir gününüzü ayırarak Antalya’nın tarihi dokusunu Kaleiçi’nde hissedebilirsiniz.
Antalya Müzesi
Antalya’nın zengin tarihini keşfetmek isteyenler için sıradaki durağımız Antalya Müzesi. 1922 yılında Yivli Camii içinde açılan müze, günümüzde Konyaaltı Caddesi’ndeki binasında faaliyet gösteriyor. Müze özellikle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserlerle dolu. Üstelik sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli müzeleri arasında yer alıyor. Ziyaretçiler, tanrılar ve imparatorlar salonlarından mozaik sergilerine kadar pek çok farklı koleksiyonu görebilirler. Antalya rehberi içinde yer alması gereken bu müze, her yaştan ziyaretçiye hitap ediyor ve Anadolu’nun kadim geçmişine dair bir yolculuk vadediyor.
Aspendos Antik Tiyatrosu
Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik Tiyatrosu, MS 2. yüzyıla tarihlenen büyüleyici bir yapıdır. Roma dönemine ait bu tiyatro, dünya çapında tanınan bir kültürel miras önemli bir yere sahiptir. Tiyatronun muhteşem akustiği, günümüzde bile konser ve tiyatro gösterilerine ev sahipliği yapmasını mümkün kılmaktadır. Diğer yandan Aspendos’un yanı sıra çevresindeki antik kalıntılar da görülmeye değer. Bu bölge, Antalya rehberi içinde mutlaka keşfedilmesi gereken bir diğer önemli destinasyondur.
Antalya’nın birbirinden güzel antik tiyatrolarını keşfetmek için Büyüleyici Antalya Antik Tiyatroları yazımıza göz atabilirsiniz.
Hadrian Kapısı
Roma İmparatoru Hadrianus’un Antalya’ya yaptığı ziyaret anısına inşa edilen Hadrian Kapısı ise Antalya’nın en önemli tarihi yapılarından bir. MS 130 yılına uzanan bir geçmişe sahip olan bu kapı, Kaleiçi bölgesine giriş noktası olarak kullanılmış. Üzerindeki zarif kabartmalar ve detaylar da dönemin mimari anlayışını gözler önüne seriyor. Hadrian Kapısı çevresinde yürüyüş yapabilir, bölgedeki diğer tarihi yapıları keşfedebilirsiniz.
Olimpos Antik Kenti
Antalya’nın güney sahilinde yer alan Olimpos Antik Kenti, tarih meraklıları için harika bir diğer destinasyon. MÖ 160 yılında inşa edilen bu antik kent, Roma dönemine ait tapınaklar, kale kalıntıları ve antik limanla ziyaretçilerine adeta zamanda yolculuk yaşatıyor. Tüm bunların yanında Olimpos aynı zamanda doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Kısacası tarihi geziler ve doğal güzellikleri bir arada keşfetmek isteyenler için Olimpos, Antalya rehberi içinde öne çıkan bir nokta.
Perge Antik Kenti
Antalya merkeze 16 km uzaklıkta bulunan Perge Antik Kenti, Hitit dönemine kadar uzanan köklü bir tarihe sahip. Bu antik kent, düzenli mimarisi ve etkileyici heykelleriyle nam salmıştır. Antik tiyatro, hamamlar ve anıtsal çeşmeler ise ziyaretçilere geçmişe dair büyüleyici bir bakış sunar. Sözün özü Perge, Antalya rehberinde tarihe meraklı olanların mutlaka yer vermesi gereken bir diğer önemli durak.
Theimussa (Kale İskelesi)
Kekova bölgesinde yer alan Theimussa, antik liman kentidir. Doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla dikkat çeken bu bölge, özellikle sessiz ve huzurlu bir gezi arayanların ilk tercihi olacaktır. Theimussa, Antalya rehberinizde keşfetmeye değer bir başka kültürel nokta olarak öne çıkıyor. Eski mezarlar ve kale kalıntılarıyla dolu bu antik kent, tarihseverleri heyecanlandıracak pek çok detaya sahip.
Antalya Kum Heykel Müzesi
Antalya Lara plajındaki Kum Heykel Müzesi, sanat ve doğanın buluştuğu benzersiz bir sergi alanıdır. Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar, sadece kumdan heykeller yapıyorlar. Çalışmalarının sonunda da bu açık hava müzesi oluşuyor. Tarihi figürler, ünlü film karakterleri ve daha pek çok farklı tema, ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Antalya’da sanatseverler için özel bir yeri olan müze, yaz aylarında düzenlenen etkinliklerle de dikkat çekiyor.
Antalya’daki Festivaller
Antalya, yıl boyunca pek çok renkli festivale ev sahipliği yapar. Antalya seyahat rehberinizde bu festivallere de yer vermeniz, seyahatinizi daha eğlenceli hale getirebilir. Film festivallerinden müzik dinletilerine kadar çeşitli etkinlikler, şehri ziyaret edenlerin ilgisini çeken başlıca festivaller arasındadır. Ayrıca farklı sanat dallarını keşfedebileceğiniz ve Geleneksel Deve Güreşleri gibi yerel etkinlikler de Antalya’nın kültürel zenginliklerini gözler önüne seriyor.
Yıl içinde katılabileceğiniz festivallerin listesi ise şöyle sıralanabilir:
- Antalya Portakal Çiçeği Festivali (Nisan)
- Uluslararası Antalya Kum Festivali (Mayıs)
- Antalya Akra Caz Festivali (Eylül/Ekim)
- Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali (Eylül)
- Antalya Altın Portakal Film Festivali (Eylül/Ekim)
- Uluslararası Antalya Piyano Festivali (Kasım)
Uzun lafın kısası Antalya rehberi, sadece deniz tatili ile sınırlı değil. Bunun yanında kültür ve sanatla dolu bir deneyim arayanlar için de pek çok seçenek sunuyor.